TCO Service huurt het grootste productieatelier van Greenbizz. Sinds 2018 bereiden ze evenwichtige, verantwoorde en heerlijke gerechten voor de allerkleinsten. Biologische producten, korte keten en minder vleesconsumptie maken deel uit van hun DNA.

Vandaag vullen ze de buikjes van kinderen in 40 kleuter- en basisscholen. We doken in hun wereld om wat meer over hun activiteit te weten te komen. We gingen hiervoor een gesprek aan Olivier Francq, manager van de TCO-keuken in Greenbizz.

 

Greenbizz: Hoe en in welk jaar is het TCO Service project ontstaan ?

Olivier: Het is een project dat meer dan 20 jaar geleden begon. Mijnheer Collard, de oprichter, begon met catering maar stapte al snel over op wat nu bestaat als TCO Service. Het bedrijf in zijn huidige vorm, dat zich richt op scholen, is 15 jaar oud. We hebben eerst veel gewerkt in Waals-Brabant en daarna in Brussel.

Greenbizz : En waarom hebben jullie voor de schoolsector gekozen ?

Olivier: Onze visie is kinderen smaak bij te brengen met gezonde producten.

Ook zijn de oprichters erg gericht op plantaardige producten en zij wilden dit opnemen in de kantines en de menu’s die wij de scholen aanbieden.

Oudere generaties hebben vaak herinneringen aan een kantine met weinig smaak en weinig diversiteit. Met TCO wilden we daar verandering in brengen.

Greenbizz: Waarom kozen jullie voor Greenbizz ?

Olivier: Allereerst om de ecologische en duurzame waarden. Biologisch voedsel maakt al voor zo’n  40% deel uit van ons dagelijks leven hier bij Kanal (TCO-keuken in Greenbizz). Al onze droge voeding is biologisch (behalve de rijst). Wij werken ook zoveel mogelijk samen met lokale Belgische leveranciers en ambachtslieden. Ons rundvlees komt bijvoorbeeld van een coöperatie in Perwijs en het gevogelte komt van een coöperatie in Bertrix.

Om jullie een idee te geven met enkele cijfers : we hebben in totaal 16 keukens en hier in Kanal (de keuken van Greenbizz) bedienen we 4.000 maaltijden.

Wij bereiden maaltijden voor 40 kleuter- en basisscholen en bieden snacks aan (broodjes, pasta, panini’s) in middelbare scholen.

Greenbizz : TCO Service staat dus dicht bij zijn klanten ?

Olivier: Ja, we komen veel in scholen, en staan heel dicht bij onze klanten. De meeste TCO-keukens bevinden zich trouwens in de scholen zelf waaraan wij leveren. Hier bij Greenbizz, bijvoorbeeld, hebben we die nabijheid niet, en dat is een klein minpuntje.

Greenbizz : Je hebt het biologische-en duurzame aspect al verschillende keren aangekaart. Is dit echt een voordeel voor een bedrijf als jullie in de HoReCa-sector ? Is biologisch voeding een goede manier om zich te onderscheiden ?

Olivier: Absoluut, we onderscheiden ons van de rest en dat is wat we bij TCO Service willen doen, zich  onderscheiden! En dat betekent niet beter of slechter zijn dan de anderen, maar gewoon iets anders aanbieden. Tegenwoordig hebben ouders ‘s avonds ook steeds minder tijd om deftig voor hun kinderen te koken. Daarom willen we het ook hen gemakkelijker maken. Als hun kinderen op school al gezond en evenwichtig eten, hoeven ze niet de moeite te doen om hen thuis ook nog eens quinoa of tabbouleh voor te schotelen, aangezien ze dat op school al ontdekt hebben. Ik denk dat ouders die hun kinderen inschrijven dit ook zoeken. Het is een win-win! Ik denk dat wij op zich misschien iets duurder zijn dan onze concurrenten, maar bovenal reageren wij zeer snel op verzoeken en staan wij zeer dicht van onze klanten.

Greenbizz: Welk(e) voordeel(en) heeft Greenbizz jullie bijgebracht?

Olivier: We zijn hier sinds 1 september 2018 en we voelen ons erg op ons gemak in deze omgeving! Het is onze kleine oase van rust. De Greenbizz gemeenschap is zeer gastvrij en het hele TCO team kan erg goed opschieten met de buren ; BeCook, Snappies, Poppy,…

De Greenbizz-bedrijven tonen aan dat bedrijven op mensenmaat, die dicht van de consument staan in Brussel mogelijk zijn, en dat is geweldig. Bovendien werden we vanaf dag 1 goed ontvangen, en werden we altijd goed verder geholpen.

En last but not least, de maandelijkse netwerkevenementen, die de synergie binnen deze gemeenschap helpen versterken.