Vandaag worden er in Brussel 100 miljoen wegwerpbare luiers gebruikt per jaar, wat overeenkomt met 14 000 ton afval en 11 000 ton CO2, en dit zonder er het energie-en waterverbruik bij te tellen die nodig zijn voor de productie ervan.

Als gevolg op deze alarmerende cijfers, besloten Aymeric en Maximilien om Snappies op te richten. Hun doel? De Brusselse kinderdagverblijven laten overgaan tot herbruikbare luiers, door een full-service aan te bieden waar het ophalen en leveren van de luiers, en het schoonmaken en bewaren ervan in zijn inbegrepen.

Het voordeel van wasbare luiers vanuit ecologisch oogpunt is vrij groot, naast de aanzienlijke afvalvermindering maken ze een waterbesparing van 50% mogelijk.  Aan de andere kant biedt Snappies op die manier luiers aan die niet giftig zijn voor baby’s, aangezien ze werken met luiers die in Europa gemaakt zijn volgens de OekoTex-normen, en in biologisch katoen. Dit verschilt sterk met wegwerpluiers die vol met schadelijke stoffen zitten.

Om hun project te laten slagen, heeft Snappies rekening gehouden met alle obstakels die hun ontwikkeling zouden kunnen belemmeren. Een eerste en niet de minste, is het werken met meerdere actoren, zoals kinderverzorgers en ouders. Om dit te doen, bieden ze een echte ondersteuning aan om de aanpassing te vergemakkelijken. Alles is voorzien om hygiëne te verzekeren, het gebruik te vergemakkelijken en de kinderen een geweldige look te geven!

En deze methode werpt zijn vruchten af ! Op 27 oktober won Snappies namelijk met vlag en wimpel de publieksprijs tijdens de Transition Awards van Mind & Market. Mind & Market is een samenwerking tussen UCL en de bedrijfsvereniging Alliance Centre BW. Elk jaar belonen ze, via de Transition Awards, geëngageerde projecten die een positieve milieu- of sociale impact aantonen. «We hebben echt enorm veel positieve feedback en berichtjes gekregen. Luiers zijn een massa afval waar veel gezinnen mee te kampen hebben. Het idee om hierop te besparen spreekt de mensen dus aan», aldus Maximilien.

Het aanbod van Snappies om wasbare luiers aan te bieden aan kinderdagverblijven is een primeur in België. Maar aan het enthousiasme te zien zijn Aymeric en Maximilien er zeker van dat dit binnekort de norm zal zijn !