Elk jaar beloond BeCircular bedrijven die innoverende projecten op poten zetten die de economische en ecologische transitie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevorderen.

WeSmart behoort met hun project van energiegemeenschap “Greenbizz.energy” tot één van de winnaars van de BeCirculair 2020 Award in de categorie «New Business Models for the Circular Economy». WeSmart is marktleider in België op gebied van energiegemeenschappen en is sinds 2016 gevestigd bij Greenbizz.

Deze energiegemeenschap is tot stand gekomen in samenwerking met Greenbizz, Citydev, WTCB en met de medewerking van Sibelga. De gemeenschap telt 20 bedrijven die in de productieateliers van Greenbizz gevestigd zijn. Deze zijn samen goed voor 943 zonnepanelen die in het totaal 203 MWh per jaar produceren. Op die manier maximaliseren ze gezamenlijk hun eigen verbruik van de energie die ter plaatse geproduceerd wordt.

Om het beheer van de gemeenschap voor de deelnemers te vergemakkelijken, geeft WeSmart hen toegang tot haar digitale platform. Daarmee kunnen ze hun productie en verbruik monitoren. Greenbizz.energy heeft onlangs ook het akkoord gekregen van Brugel, de Brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkten. Hiermee kan WeSmart vanaf nu de hernieuwbare energie die door de deelnemers wordt verbruikt, factureren.

Dankzij Greenbizz.energy zullen de deelnemers in de gemeenschap kunnen genieten van alle voordelen van een lokale groene energie in korte keten : voordelen op economisch, sociaal en milieu-vlak. Ieder jaar zal dankzij Greenbizz.energy niet alleen de energierekening van de deelnemers aanzienlijk dalen, ook zal het de mogelijkheid geven om de lokale spelers te verenigen, onderlinge banden te creëren, maar ook om de uitstoot van 1.98 ton CO² te voorkomen.

Welk vervolg krijgt het project ? Aangezien Greenbizz in het hart van een ecowijk ligt,wil het project Greenbizz.energy geografisch uitbreiden met de 400 woningen en 2 scholen in de omgeving. De nabijheid van een economische activiteitszone met woonwijken opent dus interessante perspectieven om een mix van complementaire energieprofielen te bereiken en het gebruik van lokale energie te optimaliseren.